Importanta morcovilor in dieta
Morcovii sunt o leguma atat de obisnuita, incat este usor sa treci cu vederea beneficiile lor, potential puternice pentru sanatate.
Morcovii au fost apreciati din timpuri stravechi pentru proprietatile lor medicinale.
Similar altor legume, istoria timpurie a morcovilor, centrata pe diverse atribute medicinale, a fost considerata potrivita pentru vindecarea unei game largi de afectiuni si maladii.
O portie de morcovi (un morcov mediu sau o jumatate de ceasca taiata) ofera:
– 210% din cantitatea medie recomandata de vitamina A zilnica;
– 10% vitamina K;
– 6% vitamina C;
– 2% calciu;
Continutul ridicat de vitamina A, pentru care morcovii sunt cunoscuti, provine din beta-caroten, care este transformat in vitamina A in ficat. Cuvantul caroten a fost inventat la inceputul secolului al XIX-lea de catre un om de stiinta german dupa ce a cristalizat compusul din radacinile morcovului. Uleiul de seminte de morcov contine, de asemenea, potasiu, vitamina B6, cupru, acid folic, tiamina si magneziu. In general, se recomanda sa se consume morcovi cu moderatie, deoarece contin mai mult zahar decat orice alta leguma, in afara de sfecla. Cu toate acestea, atunci cand sunt consumati ca parte a unei alimentatii sanatoase, nutrientii din morcovi va pot oferi protectie impotriva bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral, ajutandu-va sa construiti oase puternice si un sistem nervos sanatos.
Boli de inima
Consumul de fructe si legume de culoare portocalie este asociat cu un risc mai scazut de boala coronariana (CHD). In special, morcovii sunt asociati cu un risc de CHD cu 32% mai mic
Cancer
Antioxidantii din morcovi, inclusiv beta-carotenul, pot juca un rol important in prevenirea cancerului. Cercetarile au aratat ca fumatorii care mananca morcovi mai mult de o data pe saptamana prezinta un risc mai mic de cancer pulmonar, in timp ce o dieta bogata in beta-caroten poate proteja impotriva cancerului de prostata. Consumul de beta-caroten este, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de cancer de colon, in timp ce extractul de suc de morcovi poate ucide celulele leucemice si poate inhiba progresul acestora. Morcovii contin, de asemenea, falcarinol, o toxina naturala care protejeaza organismul impotriva bolilor fungice. Se crede ca acest compus poate stimula mecanismele de combatere a cancerului in organism, deoarece s-a demonstrat ca reduce riscul de dezvoltare a tumorii la sobolani.
Vederea
Deficienta vitaminei A poate determina deteriorarea fotoreceptorilor din ochi, ceea ce duce la probleme de vedere. Alimentatia bogata in beta-caroten poate restabili vederea.
Sanatatea creierului
Consumul morcovilor este util in gestionarea disfunctiilor cognitive si poate oferi imbunatatiri ale memoriei si scadere a colesterolului.
Protectia ficatului
Consumul morcovilor poate ajuta la protejarea ficatului de efectele toxice ale produselor chimice din mediu
Proprietati anti-inflamatorii
Consumul morcovilor are, de asemenea, proprietati antiinflamatorii si ofera beneficii antiinflamatorii semnificative chiar si in comparatie cu medicamentele precum Aspirina, Ibuprofenul etc.