Dieta mamei dupa nastere influenteaza sanatatea bebelusului
Afectiunile alimentare sunt probleme serioase de sanatate, in special pentru copiii nou nascuti. Sugarii si copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la bolile alimentare, deoarece sistemul lor imunitar nu este suficient de dezvoltat pentru a lupta impotriva infectiilor bacteriene. De aceea, trebuie sa aveti o grija deosebita cand pregatiti alimentele.
Spalarea mainilor este primul pas in pastrarea sigurantei copiilor.
Mainile voastre pot fi pline de bacterii care se pot raspadi la copilul – de exemplu, de la:
– Scutece care contin fecale si urina
– Carne bruta, pasari de curte si oua
– Animale de companie, cum ar fi caini, pisici, broaste testoase, serpi, pasari si soparle.
Spalarea mainilor elimina bacteriile daunatoare, asa ca spalati-va de multe ori mainile pentru a preveni bolilor alimentare. De asemenea, invatati copiii cum si cand sa se spele pe maini. Spalarea mainilor este una dintre cele mai importante actiuni pe care parintii le pot lua pentru a preveni infectiile alimentare la copiii lor.
Cand sa va spalati pe maini:
– Inainte si dupa manipularea alimentelor.
– Dupa folosirea baii, schimbarea scutecelor sau contactul cu animalele de companie.
Consumul alimentelor solide
Studiile arata ca atunci cand mancarea pentru copii este incalzita la microunde intr-un recipient de sticla, este adesea incalzita neuniform. Cele mai calde locuri sunt in centrul produsului incalzit. Urmati aceste masuri de precautie atunci cand incalziti micul dejun copilului. Nu introduceti alimentele pentru copii in microunde intr-un recipient. Transferati mancarea intr-un vas inainte de a o incalzi. In acest fel, mancarea poate fi amestecata si temperatura testata.
Nu incalziti carnea sau ouale pentru bebelusi in cuptorul cu microunde. Aceste alimente au un continut ridicat de grasimi si, din moment ce microundele consuma mai multa grasime decat alte substante, aceste alimente pot provoca supraincalzirea.
Cum sa pastrati laptele matern
Ingrijirea si depozitarea ingrijita a laptelui matern este esentiala pentru pastrarea calitatilor lui speciale. Iata cum sa depozitati corect laptele matern: Refrigerati laptele matern daca acesta va fi utilizat in decurs de 3 pana la 5 zile. Daca laptele nu va fi folosit in acest interval, acesta ar trebui sa fie inghetat – dar numai pentru un maxim de 3-6 luni. Pastrati laptele matern in partea din spate a congelatorului, nu langa usa congelatorului. Usa este cel mai calduros loc din congelator. Acest lucru evita posibilitatea dezghetarii neintentionate a laptelui, care se poate intampla odata cu deschiderea si inchiderea frecventa a usii frigiderului.