In timpul sarcinii nu exista foarte multe alimente interzise din fericire. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca putem manca orice. Exista si o serie de alimente pe care ar trebui sa le evitam in aceasta perioada.
Iata care sunt acestea si de ce ar trebui evitate:
Cafeaua. Nu este recomandat ca femeia insarcinata sa consume mai mult de 3 cesti de cafea pe zi deoarece este posibil ca fatul sau nou-nascutul sa aiba o accelerare a batailor cardiace (tahicardie) sau sa fie agitat. Unele studii merg mai departe cu pericolele consumului de cafea in timpul sarcinii asta deoarece, cel mai adesea, consumatoarele de cafea sunt si fumatoare. Fumatul ar trebui sa fie total interzis in cele noua luni de sarcina.
Ceaiul. Din aceleasi motive ca si cafeaua, consumul de ceai trebuie limitat la 3 cesti pe zi. Theina este o molecula asemanatoare cofeinei insa este asimilata mai lent de catre organism. Orice alta bautura pe baza de cofeina trebuie limitata in timpul sarcinii. Taninii continuti de ceai impiedica absorbtia de fier.
Unele specii de peste. Este recomandata limitarea consumului de peste la 150g deoarece unele specii pot fi contaminate cu metil mercur. Acest poluant din familia metalelor grele risca sa provoace probleme neurologice la copilul care urmeaza sa se nasca.
Edulcorantii de sinteza. Cel mai bine ar fi sa eviti sa ii consumi timp de 9 luni. Aspartamul in special. Nu prezinta nici un interes nutritional. In plus, un studiu danez a scos in evidenta riscul nasterii premature la femeile care consuma edulcoranti. Daca ai obiceiul sa ii consumi cel mai bine ar fi sa nu o mai faci macar in perioada sarcinii.
Produsele pe baza de soia. In timpul sarcinii trebuie sa eviti sa consumi alimente pe baza de soia (lapte de soia, tofu, deserturi pe baza de soia). Maxim un produs pe zi. Continutul bogat de fito-estrogeni ar putea avea consecinte nefaste asupra maturizarii organelor sexuale ale bebelusului.
Foie gras. Trebuie sa eviti sa il consumi in timpul sarcinii din cauza ca poate fi purtator de listeria, o bacterie extrem de periculoasa pentru fat.