Multi dintre pacientii carora medicii stomatologi le dau neplacuta veste ca au nevoie de extractia unui dinte se sperie nu de procedeu in sine, ci de ceea ce urmeaza dupa, din punct de vedere estetic si nu numai. In functie de localizarea dintelui, procedura de inserare a unui implant dentar poate fi amanata sau nu.
Implantul dentar este un dispozitiv medical care inlocuieste atat radacina, cat si partea superioara a dintelui. Acesta este mai puternic decat un dinte natural, nu se sparge usor, nu poate fi afectat de carii sau de tartru. Daca este ingrijit, implantul dentar poate rezista chiar si 20 de ani.
Avantajele implantului dentar
Implantul dentar are numeroase avantaje comparativ cu alte solutii menite sa inlocuiasca un dinte. Acesta functioneaza precum un dinte natural, este acceptat de osul in care este inserat, imbunatateste vorbirea si rezista foarte bine in timp. In plus, este confortabil si creste calitatea vietii sociale, asigurand un zambet impecabil si sporind stima de sine a beneficiarului. Primul pas pe care trebuie sa il faca o persoana interesata de implantul dentar este sa paseasca peste pragul unui cabinet stomatologic pentru o consultatie mai detaliata, sa faca analizele de sange si radiografiile specifice si sa isi dea acordul pentru aceasta procedura.
Inserarea implantului dentar este o procedura minim invaziva, care are loc sub anestezie locala, generala sau sub sedare intravenoasa. Aceasta procedura nu dureaza mai mult de cateva zeci de minute, insa vindecarea necesita cateva saptamani.
Intretinerea corecta a unui implant dentar este foarte importanta pentru cei care doresc sa se bucure de avantajele acestuia pentru mai multi ani. Spalatul pe dinti trebuie sa fie efectuat de cel putin doua ori pe zi, ata dentara este un dispozitiv important pentru eliminarea resturilor alimentare dintre implant si dinte sau dintre implanturi dentare, iar apa de gura este mai mult decat necesara la clatit.
Totodata, pacientii vor fi nevoiti ca o data pe an sa faca o radiografie a implantului dentar, pentru a se asigura de stabilitatea osului. La fiecare sase luni este necesar un control stomatologic, iar viciile si obiceiurile alimentare nocive trebuie stopate complet.