Bijuteriile dentare fac parte din obiceiurile mai recente sau mai vechi ale diferitelor popoare. În America de Nord, spre exemplu, interesul pentru acest tip de ornamente a crescut în ultimii 15 ani datorită numeroaselor vedete care optează pentru acest artificiu estetic. Cu toate acestea, această tendinţă prezintă anumite riscuri pentru sănătate, riscuri de care oamenii ar trebui să fie conştienţi.
Tatuajele dentare temporare presupun tipărirea unei imagini colorate pe un material adeziv, special conceput pentru produsele dentare. Acestea pot fi comandate de pe internet şi nu dăunează dinţilor. În cazul în care se optează pentru un tatuaj permanent, pacienţii trebuie să apeleze la serviciile unei clinici stomatologice specializate în cosmetică dentară. Imaginea se aplică pe o coroană dentară, ceea ce necesită realizarea în prealabil a unui mulaj.
Bijuteriile din aur sunt nişte ornamentele care se lipesc pe un dinte şi sunt uneori decorate cu o piatră preţioasă sau chiar cu un diamant. Montarea unui diamant real sau a unui ştras (imitaţie de diamant) este o practică foarte populară în rândul domnişoarelor. Din păcate, în astfel de situaţii, dintele îşi va modifica suprafaţa. În plus, în momentul în care se va dori îndepărtarea bijuteriei, stomatologul va fi nevoit să folosească un strat subţire de compozit pentru ca dintele să nu se degradeze.
Diamantele şi ştrasurile pot fi aplicate într-o clinică dentară sau într-o clinică de estetică. Cu toate acestea, montarea într-o clinică stomatologică constituie un avantaj, deoarece aceasta asigură o rezistenţă mai bună a bijuteriilor şi sănătatea dinţilor asupra cărora se intervine. Marele avantaj este acela că montarea acestui tip de bijuterie necesită foarte puţin timp, însă costul poate varia de la cabinet la altul.
Piercingul la nivelul limbii a fost foarte popular încă de la începutul anilor 2000. Cu toate acestea, marea majoritate a profesioniştilor din domeniul sănătăţii dentare nu recomandă o astfel de intervenţie, pentru că piercingul lingual poate provoca o vătămare a nervului lingual, care poate duce la parestezie (amorţeală şi pierderea sensibilităţii). De asemenea, poate provoca deteriorarea ireversibilă a dinţilor.
Acest tip de intervenţie este adesea efectuat de persoane care nu au cunoştinţe sau abilităţi medicale, expunându-şi clienţii la riscuri mari, de care aceştia nici măcar nu sunt conştienţi. În plus, frecarea bijuteriei de interiorul cavităţii bucale poate duce la slăbirea gingiilor, la pierdere osoasă şi, prin urmare, la deteriorarea sau chiar pierderea dinţilor afectaţi. Există, de asemenea, posibilitatea apariţiei fracturilor dentare.