Periuta de dinti este un element foarte important al igienei orale. Practic, fara aceasta, pacientii nu ar mai putea realiza acel periaj zilnic, de doua ori pe zi. Odata cu aparitia periutei electrice, din ce in ce mai multi pacienti opteaza pentru aceasta, in defavoarea periutei clasice, manuale. Cert este ca, atat periuta electrica, cat si cea manuala au avantaje si dezavantaje. Ce conteaza cel mai mult este procesul de mentinere a sanatatii orale, curatarea eficienta a danturii zi de zi.
Periuta manuala a fost inventata in anii 1930 si, de atunci, a fost in mod constant imbunatatita ca si forma si textura. De la periuta manuala s-a trecut treptata la periuta electrica, ce a fost prezentata drept alternativa eficienta la finele anilor 1990. Ambele periute contribuie la indepartarea tartrului si a placii bacteriene, cat si la mentinerea sanatatii orale.
Avantajele periutelor de dinti manuale
Periutele de dinti manuale au un pret mult mai mic, sunt usor accesibile, atat in magazinele de tip market, cat si in farmacii, sunt usor de folosit, de transportat in bagaj, nu necesita conectarea la priza si nici schimbarea bateriilor, nu sunt voluminoase si sunt usor de folosit de catre copii. In plus, periutele de dinti manuale exercita o presiune mai mica asupra dintilor si gingiilor, au perii moi, contribuie la curatarea limbii si a cavitatii bucale, sunt flexibile, se gasesc sub o multime de modele, culori, texturi si dimensiuni. Pe de alta parte, periutele de dinti manuale nu asigura curatarea in profunzime a danturii.
Avantajele periutelor de dinti electrice
Periutele de dinti electrice ofera confort la utilizare, duc la o curatare buna a danturii, mult mai buna decat in cazul celor manuale. Designul lor ofera posibilitatea folosirii chiar si in cele mai inguste spatii, astfel incat riscul aparitiei gingivitei sa fie diminuat. De asemenea, periutele de dinti electrice au diferite moduri de periere specializate pentru dinti sensibili, pentru albirea danturii si pentru masajul gingiilor.
In plus, exista si periute prevazute cu senzori de presiune, care atrag atentia in cazul unui periaj prea dur. Desi au un cost mai mare decat cel al periutelor clasice si necesita incarcarea sau inlocuirea bateriilor in mod periodic, periutele de dinti electrice sunt preferate de utilizatorii de toate varstele.