Parodontoza este o afectiune a tesuturilor ce sustin dintele in os, din ce in ce mai intalnita atat in populatia tarilor dezvoltate, precum si a tarilor aflate in dezvoltare, cum este Romania. Parodontoza este una din cele mai temute diagnostice. Pacientii care stiu ce presupune aceasta afectiune si cat de usor isi pot pierde dintii din cauza parodontozei iau in calcul orice varianta de tratament sugerata de catre medic. Din fericire, acum parodontoza se trateaza folosind laserul si alte metode mai putin invazive, dar sigure.
Principalele cauze si efecte ale parodontozei
Cauza principala a parodontozei este reprezentata de prezenta bacteriilor in santul dintre dinte si gingie, precum si un raspuns exagerat al organismului la infectie. Bacteriile actioneaza pentru resorbtia osului ce sustine dintele care “trage” gingia dupa el, dezgolind radacina si mobilizandu-l, astfel incat se ajunge la pierderea lui. Tartrul, obturatiile si lucrarile incorecte si aparatele ortodontice pot influenta aparitia parodontozei, precum si consumul unor medicamente care influenteaza starea gingiei.
Parodontoza apare la inceput sub forma de gingivita, care se manifesta prin sangerari la periaj sau spontan, prin mirosul neplacut din gura, dureri si mancarimi la nivelul gingiilor. Gingivita este o afectiune reversibila, ce poate fi tratata prin detartraj si o igiena orala buna. In cazul in care starea persista, se poate ajunge la forma ireversibila, in care osul este afectat. Pe langa sangerarile gingivale si mirosul neplacut al gurii, dintii devin mobili si pot fi pierduti spontan.
Parodontoza se trateaza fie cu laser, fie printr-o curatare profunda a spatiilor formate intre dinte si gingie, acele pungi parodontale, sub anestezie locala, cu instrumente manuale si ultrasonice sau prin interventii chirurgicale. In cazul in care parodontoza nu este tratata la timp, pacientii se pot confrunta cu cel mai neplacut efect, acela al pierderii dintilor. Cu alte cuvinte, la cea mai mica lovitura sau muscatura dintr-un aliment tare, dintele poate sa cada spontan, fiind nevoie de inlocuirea acestuia prin solutii protetice sau implantologice.