Sensibilitatea dentara: ce inseamna si cum poate afecta sanatatea orala?

Sensibilitatea dentara este o afectiune care provoaca un discomfort vizibil majoritatii oamenilor, in special atunci cand consuma alimentele reci sau calde. Nu de putine ori, a manca o inghetata poate cauza o durere acuta la nivelul dintilor, aceasta fiind cauzata de o problema a dintelui.

Cum se poate trata sensibilitatea dentara?

A bea o cafea sau a degusta o inghetata reprezinta unele din micile placeri ale vietii, insa nu toti oamenii se pot bucura de ele. Conform studiilor, 15 %- 57% din populatie sufera de hipersensibilitate dentara cauzata de un stimul termic (rece cel mai adesea, dar uneori si fierbinte) sau de un stimul mecanic precum spalarea dintilor.

Persoanele cu hipersensibilitate dentara resimt intepaturi, durere similara socului electric (mai mult sau mai putin puternic) care apar adesea la jonctiunea dintre gingie si dinte. Dentina, stratul interior al dintelui, este un tesut format din mii de canale care permit conductia catre nerv. Pentru a se proteja impotriva agresiunilor externe, dentina conteaza pe doi aliati: gingia si smaltul dentar.

Atunci cand unul dintre aceste doua tesuturi nu mai este capabil sa-si asigure protectia atunci apare sensibilitatea dentara. La unii oameni cu hipersensibilitate dentara, un simplu pahar cu apa rece sau chiar senzatia aerului proaspat va cauza dureri severe. Este recomandabil sa se consulte medicul stomatolog in caz de hipersensibilitate dentara persistenta, acesta fiind cel care poate stabili un diagnostic si poate prescrie tratamente adecvate.

De asemenea, boala parodontala sau o tehnica de periaj necorespunzatoare pot provoca retragerea gingiei sau recesiunea, adică pierderea progresiva a tesutului gingival. Pentru a proteja dintii, gingiile si smaltul, trebuie adoptata o tehnica adecvata de spalare a dintilor, cu miscari blande, dar si un timp de periere de minim 2 minute. Periutele electrice permit o mai buna gestionare a periajului fiind mult mai recomandate.

Alimentele si bauturile care sunt prea acide sau prea dulci pot duce la degradarea si pierderea smaltului dintilor. Stratul smaltului se demineralizeaza, devine sensibil si deci mai putin protector. Se recomanda folosirea unei paste de dinti special adaptata dintiilor si gingiilor sensibile.

Compozitia lor specifica face posibila intarirea tesuturilor si, prin urmare, evitarea excitarii nervului care provoaca resimtirea durerilor. In plus, trebuie adoptata o dieta variata si echilibrata, trebuie limitate produsele zaharoase si acide, cum ar fi bauturile carbogazoase.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Setari de Confidentialitate
Nume Activat
Cookie-uri
Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta
x

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.