Gingivita este o inflamatie a gingiilor. Acestea devin rosii, iritate si umflate. Ele pot sangera usor, mai ales atunci cand persoanele isi fac periajul zilnic.
Aceasta afectiune este foarte frecventa. Uneori asimptomatica, ea insa, poate progresa, daca nu este luata in considerare – in boli mai grave care sunt mai dificil de tratat, cum ar fi, parodontita. Lasata netratata, infectia se poate raspandi la gingii, oase si tesuturile inconjuratoare ale dintilor. In cele din urma, gingivita corespunde celui mai timpuriu stadiu al bolii gingivale.
Aceasta este cauzata de prezenta placii dentare. Placa este un film lipicios format in principal din bacterii, dar si din proteine salivare, zaharuri si acizi, care se acumuleaza pe dinti. Aceasta placa dentara se ingroasa si se intareste formand tartru – daca dintii nu sunt corect si in mod regulat periati.
Asadar, tartrul este responsabil pentru aparitia gingivitei. Cu cat tartrul este mai prezent pe dinti, cu atat acesta afecteaza mai tare gingiile. Cel mai bun mod de a lupta impotriva gingivitei este, prin urmare, o igiena orala buna. Acest gest simplu face posibila indepartarea placii dentare si evitarea aparitiei bolilor gingivale.
- Diagnostic
Diagnosticul porneste de la simptomele descrise de catre pacient, medicului. Apoi, profesionistul va examina dintii si gingiile putand face si o radiografie pentru a afla daca oasele sunt deteriorate.
- Cauze
Prima cauza a gingivitei este igiena orala deficitara care favorizeaza formarea placii dentare. Apoi, alti factori cauzatori sunt: tutunul, alcoolul, anumite medicamente sau chiar modificarile hormonale. O proteza dentara plasata prost poate fi, de asemenea, responsabila pentru inflamatia gingiilor.
- Complicatiile
Gingivita este primul pas spre boala parodontala. Daca infectia progreseaza, ea poate ajunge la tesuturile mai adanci, la os si, prin urmare, se poate transforma in boli mai grave, care pot provoca caderea dintilor. Igiena dentara precara are si efecte negative asupra sanatatii generale.
- Tulburari asociate
Gingivita poate fi asociata si cu probleme respiratorii. Bacteriile din placa pot migra de la gura la plamani si pot provoca infectii sau pot agrava o afectiune pulmonara existenta. Exista, de asemenea, o legatura intre gingivita si diabet. Diabetul poate fi mai dificil de controlat din cauza unei prezente crescute a bacteriilor transmise de sange. Aceste bacterii vor duce la cresterea nivelului de zahar din sange.