Ce trebuie sa stii despre extractii dentare?
Desi dintii permanenti ar putea sa dureze o viata, exista o serie de motive pentru care ar putea fi necesare extractii dentare. Un motiv foarte frecvent implica un dinte care este prea grav deteriorat, ca urmare a unei traume sau a cariilor, pentru a mai putea fi salvat.
Cei ce se afla in aceasta situatie pot merge la un consult la medicul stomatolog, pentru a afla daca exista anumite tratamente stomatologice, care sa poata salva dintele in cauza.
Un exemplu de tratament stomatologic pentru salvarea dintelui este tratamentul endodontic. Mai multe detalii despre acest tratament se pot gasi pe site-ul clinicii stomatologice din Bucuresti, PlazaDent.ro.
Care sunt motivele celor mai multe extractii dentare?
Majoritatea cariilor dentare sau leziunile se extind pana la pulpa – centrul dintelui care contine nervi si vase de sange. Bacteriile din gura pot patrunde in pulpa, ducand la infectie. Adesea, acest lucru poate fi corectat cu tratamentul canalului radicular, dar daca infectia este atat de severa incat antibioticele sau tratamentul endodontic nu o vindeca, poate fi necesara extractia pentru a preveni raspandirea infectiei.
Daca sistemul imunitar este compromis (de exemplu, daca pacientului i se administreaza chimioterapie sau i se face un transplant de organe ), chiar si riscul de infectie la un anumit dinte poate fi un motiv suficient pentru a extrage dintele.
Daca boala parodontala – o infectie a tesuturilor si oaselor care inconjoara si sustin dintii – a cauzat slabirea dintilor, poate fi necesara extragerea lor.
Extractii dentare | tratamente stomatologice | PlazaDent.ro
Dentistii si chirurgii orali (dentisti cu pregatire speciala pentru efectuarea interventiei chirurgicale) efectueaza des extractii dentare. Inainte de a extrage un dinte, medicul dentist va face o injectie cu un anestezic local pentru a amorti zona din care va fi indepartat dintele. In unele cazuri, medicul dentist poate utiliza un anestezic general puternic.
Daca dintele este spart, dentistul va taia gingia si tesutul osos care acopera dintele si apoi, folosind o penseta, apuca dintele si il misca usor pentru a-l slabi de osul maxilarului si ligamentele care il tin in pozitie.