Proteze fixe pe implanturi dentare
Un implant dentar este un surub care este introdus in osul alveolar – osul care sustine dintii – apoi serveste drept „ radacina artificiala a dintilor ” pentru a putea sustine in mod adecvat o proteza. Atunci cand implantul este stabil in maxilar, se face o proteza in laborator pentru a fi inserata ulterior pe implant. Acest tip de proteza poate fi atasata permanent la implant.
Exista, de asemenea, proteze amovibile pe implanturi, adica proteze care sunt atasate la implanturi pentru a le face mai stabile in gura; pot fi indepartate cu usurinta pentru curatare.
Proteza este o coroana artificiala simpla care se insurubeaza pe un bont care este insurubat in implant. Se foloseste pentru a inlocui un singur dinte sau uneori cativa dinti care pot fi sustinuti in mod adecvat cu un singur implant.
- Tehnologia All-on-4
Tehnica recenta face posibila sustinerea unei proteze dentare complete pe 4 implanturi, atat la nivelul maxilarului, cat si la nivelul mandibulei. Tehnica poate fi utilizata chiar si cu un volum osos scazut in maxilare; prin urmare, este rar sa se recurga la o grefa osoasa in prealabil. Secretul acestei tehnici este inserarea celor 2 implanturi posterioare la un unghi de 45 de grade in maxilar, ceea ce le confera o stabilitate mai mare.
Inserarea implanturilor si a protezei se efectueaza intr-o singura vizita la cabinetul stomatologic; prin urmare, tehnica All-on-4 este mai putin invaziva si timpul de recuperare este mai scurt decat in cazul altor planuri de tratament. Costul pentru acest plan de tratament poate fi mai mic din cauza numarului de implanturi necesare.
- 5-6-7-8-10 implanturi
Aceasta tehnica este utilizata pentru instalarea permanenta a unei proteze dentare complete. Desi 4 implanturi dentare pot fi suficiente pentru a sustine o proteza dentara completa, in special cu tehnica All-on-4, este indicat uneori sa se procedeze la inserarea a 5, 6, 8 sau chiar 10 implanturi in osul alveolar. De obicei, vor fi necesare mai multe implanturi daca:
- cantitatea de os este insuficienta sau calitatea osului este slaba;
- stabilitatea protezei este o caracteristica importanta pentru pacient;
- stimularea osului alveolar ar trebui sa fie cat mai mare posibil, in functie de starea pacientului, pentru a evita probleme grave de resorbtie osoasa.