Parodontoza in sarcina: cauze si metode de tratament
In timpul sarcinii, tot felul de procese patologice cronice sunt adesea exacerbate. In aceasta perioada, femeile se confrunta destul de des cu parodontoza. Acest lucru se datoreaza unui sistem imunitar slabit, deteriorarii circulatiei sangelui in zona gingiilor, dezechilibrului hormonal, tulburarilor metabolice, precum si hipovitaminozei si scaderii continutului de acid ascorbic din organism. Factorii care contribuie la dezvoltarea acestei boli includ:
-
consumul de alimente rafinate bogate in carbohidrati simpli;
-
igiena orala de proasta calitate.
Simptome
Parodontoza se manifesta cel mai adesea prin respiratie urat mirositoare, sangerarea gingiilor, cresterea mobilitatii dintilor si extinderea golurilor dintre ei.
Tratamentul parodontozei in timpul sarcinii
Este necesar sa se inceapa tratarea parodontozei in timpul sarcinii cat mai devreme posibil, deoarece aceasta boala poate provoca grave probleme de sanatate atat femeii insasi, cat si copilului.
Inflamatia parodontala la viitoarea mama poate provoca nasterea prematura si poate afecta negativ functionarea tractului gastrointestinal al copilului. Pentru a evita aparitia acestei afectiuni, cea mai inteleapta atitudine este preventia.
Insa daca boala s-a instalat tratamentul ei in timpul sarcinii ar trebui sa fie cuprinzator. Medicul poate prescrie gravidei unguente si geluri speciale care amelioreaza inflamatia gingiilor, precum si clatirea cu medicamente antimicrobiene si infuzii de plante fara alcool.
Principalele obiective ale tratamentului gingiilor in timpul sarcinii sunt controlul nivelului placii si reducerea numarului de bacterii din gura. Metodele preventive, precum:
-
curatarea periodica profesionala a dintilor;
-
respectarea regulilor de ingrijire a cavitatii bucale;
-
clatirea gurii cu decocturi din plante antiinflamatoare vor ajuta la incetinirea dezvoltarii parodontitei.
Important! Multe boli dentare au simptome similare in stadiile incipiente de dezvoltare. De aceea, se recomanda, mai ales in timpul sarcinii, viitoarele mamici sa nu amane vizita la dentist.
In concluzie
Boala parodontala in sarcina nu trebuie neglijata. De asemenea, femeile insarcinate trebuie sa opteze pentru un stil de viata cat mai sanatos – este important atat pentru propria sanatate, cat si pentru sanatatea fatului.