Fluorul, prieten sau dusman? Ce trebuie sa stii despre utilizarea lui?
Probabil fiecare persoana viseaza sa aiba mereu un zambet stralucitor. Desigur, efortul pe care trebuie sa-l depuna in aceasta directie nu se limiteaza doar la o igiena stricta. Este nevoie de ingrijire complexa pentru frumusetea si sanatatea zambetului care trebuie sa includa si utilizarea fluorului.
Cu toate acestea, iata cateva fapte de retinut despre fluor si beneficiile sale pentru sanatatea dentara:
- Fluorizarea apei potabile
Fluorizarea apei potabile este una dintre masurile de prevenire a cariilor. Pe langa faptul ca este eficienta, fluorizarea este cea mai ieftina metoda de prevenire a problemelor cu smaltul dintilor. Adaugarea de fluor in apa de la robinet este, de asemenea, o strategie eficienta pentru reducerea bolilor dentare atat la copii, cat si la adulti.
- Utilizarea frecventa a cantitatilor mici de fluor
Aportul zilnic si frecvent de cantitati mici de fluor este cea mai buna modalitate de a proteja impotriva cariei dentare la toate varstele. Medicii stomatologi recomanda pacientilor sa consume apa cu niveluri optime de fluor si sa se spele pe dinti cu o pasta de dinti care contine fluor.
- Utilizarea cu masura a suplimentelor cu concentratie mare de fluor
Se va consulta intotdeauna un stomatolog atunci cand se iau suplimente, in special cele cu fluor in compozitia lor. Astfel de substante sunt recomandate in cazurile in care nu exista fluorurare a apei de baut sau la copiii cu risc crescut de carie.
Insa trebuie retinut ca supradozajul cu fluor este periculos, asa ca pacientii trebuie sa fie extrem de atenti atunci cand doresc sa-si intareasca sanatatea dintilor in acest fel. Consultarea unui medic stomatolog este obligatorie ori de cate ori se doreste o ingrijire suplimentara a zambetului – fie ca este vorba despre intarirea smaltului cu fluor sau albirea dintilor, trebuie consultat intotdeauna mai intai un stomatolog.
- Parintii ar trebui sa controleze cu strictete aportul de fluor la copiii sub 6 ani
Primii 6 ani la copii sunt esentiali pentru formarea smaltului dentar. Aportul excesiv de fluor la aceasta varsta poate fi daunator si chiar poate provoca fluoroza. Fluoroza este o boala dentara care se manifesta intr-un stadiu incipient prin pete galbene si dungi pe smalt. Prin urmare, copiii trebuie sfatuiti sa puna pe periuta de dinti pasta de marimea unui bob de mazare. Astfel pasta care contine fluor nu va deteriora dintii copilului.