Exista situatii de retractie osoasa dupa inserarea implantului dentar? Care sunt cauzele?
Implantul dentar este una dintre cele mai moderne si eficiente solutii pentru inlocuirea dintilor lipsa si restaurarea danturii. Sansele de reusita intr-un astfel de tratament de restaurare dentara sunt de aproximativ 98%, insa acestea sunt influentate de mai multi factori.
O procedura medicala corecta, un pacient constiincios, care respecta toate recomandarile medicului stomatolog pentru perioada post interventie si care are o igiena dentara eficienta, sunt numai unele dintre cele mai importante aspecte care influenteaza rata de succes a unui tratament cu implant dentar.
In caz contrar, pacientii se pot confrunta cu pierderi de os chiar si dupa inserarea implantului dentar. In general, acestea pot fi determinate de urmatoarele cauze:
- Patrunderea resturilor alimentare sub lucrarea protetica
Coroana montata pe implant trebuie sa fie in contact perfect cu dintii aflati pe ambele parti. Daca exista un spatiu intre coroana implantului si dintii adiacenti, mestecarea bolului alimentar va favoriza o retentie alimentara, care duce la liza osoasa periimplantara atat prin actiune mecanica, cat si prin actiune inflamatorie. Pentru a rezolva aceasta problema, este necesar sa se corecteze coroana dentara care a cauzat aceasta problema.
- O cauza mecanica
Aspectele mecanice care pot duce la pierderi de os mandibular chiar si dupa inserarea implantului dentar pot fi reprezentate de bruxism – scrasnirea dintilor – malocluzie, adica o muscatura incorecta sau finalizarea prea rapida a tratamentului de restaurare dentara, in care coroana dentara este montata prea rapid pe implant.
- O cauza infectioasa
In acest caz, cauza pierderii osoase este una bacteriana. O infectie a zonei periimplantare, numita periimplantita, poate avea mai multe origini care pot fi, de asemenea, combinate: o igiena insuficienta sau ineficienta, fumatul – mai ales in perioada de recuperare dupa interventia de inserare a implantului – afectiuni medicale, precum diabetul, sau chiar bolile parodontale.
Toate aceste cauze se pot combina pentru a provoca aceasta pierdere osoasa periimplantara, de aceea este necesar sa se trateze cauza pentru a preveni deteriorarea ulterioara a oaselor. Solutiile prin care se trateaza sunt diferite, in functie de stadiul in care se afla problema dentara respectiva, de la o igiena dentara eficienta pana la aditie de os.